Om resan

Första resan till Gasthof Hochmoos och familjen Schlechter i Lofer gjordes 1980. De följande 40 åren gick det vecka 8 varje vinter en buss fullastad med glada skidsugna resenärer från Sverige till Lofer. 2021 och 2022 kom en pandemi i vägen men vad är väl två missade år? Vintern 2023 fortsatte vi traditionen och fyllde en buss med de bästa och gladaste skidåkarna och åkte äntligen ner till vinterparadiset Lofer igen!

2024 reser vi för 42:a gången till Lofer för att gästa familjen Schlechter på Gasthof Hochmoos.

Vi reser med Holmgrens Buss till Lofer som ligger i Salzburgland i norra delen av Österrike. Där bor vi hos familjen Schlechter på Gasthof Hochmoos. De många återkommande resenärerna brukar uppskatta vår höga kvalité på alla delar av resan, från bussresan till boendet, den utsökta maten och skidåkningen (det finns åkning för alla!).

Vi startar i Örebro på morgonen fredag den 16/2 ca kl. 8.00. Nästa stopp blir i Linköping/Mjölby ca kl. 10 och sedan ett lunchuppehåll i Värnamo.

Färden går sedan vidare, via Helsingborg, ca kl. 16.00, och färjan över till Helsingör. På färjan passar vi på att få i oss en matbit och något att dricka. Om hungern blir för stark så finns även möjlighet att äta på färjan mellan Rödby och Puttgarden. Ett nattstopp med korvservering görs vid 23-tiden innan vi slumrar gott genom Tyskland. Vi räknar med att vara framme i Lofer på lördag förmiddag. Då sköljer vi ned resdammet på Hochmoos bar med den första österrikiska ölen (har vi tur så blir det i solen utanför baren). Dom riktiga entusiasterna hinner även med några åk i Lofers skidbackar.

Bästa boendet i Lofer med omnejd – det kan du lita på!
Vårt hotell heter alltså Gasthof Hochmoos – ett sällsynt bra och trivsamt familjehotell. Hotellet har under åren byggts om/till och är idag ett  stjärnigt hotell. Frukostbuffén är kalas för hungriga skidåkare, och kvällens fyrarättersmiddag en njutning för svenska läckergommar. Om du inte vill ha middagen på menyn så går det bra att mot ett litet tillägg välja någon av rätterna på á la carte-menyn. På hotellet finns även bastu och pool som vi får disponera fritt, så glöm inte att packa ned badkläder! I källaren finns det även en kägelbana. Besök gärna hotellets hemsida http://www.hochmoos.at

IMG_6293

En kväll under veckan promenerar vi till Maria Kirchental, dricker en öl och åker rodel tillbaka ned till S:t Martin i ljuset från månsken. En upplevelse som ingen bör missa!

 

 

Vi åker till de bästa skidområdena i Salzburgland och Tirol.

IMG_2605Vi får upptäcka många ställen på vår vecka eftersom vi varje dag reser med vår egen buss till den skidort som bjuder på de bästa förutsättningarna. Oftast så börjar vi traditionellt och reser söndag och måndag till Saalbach/Hinterglemm/Fiberbrunn. Där finns ett sammanhängande skidsystem med mer än 270 km pistade nerfarter och 70 liftar, förbindelse till Zell Am See finns också.

På måndag intar vi också vår afterski på Hinterhag alm i Saalbach. Oj, oj, oj vilket tryck! I Saalbach rekommenderas även ett besök nedanför ”smörbacken” för att äta husets specialitet grillade revbensspjäll.

Tisdag åker vi till Kitzbühel och 145 km pistade nerfarter. Även här finns åkning som passar alla från enkla nybörjarbackar till kolsvarta branter som suger musten ur skidmusklerna! Prova Hahnenkamm får ni se! De som inte vill åka skidor i Kitzbühel, kan t ex gå på en shoppingrunda. Där finns även den goda Huberölen, på bland annat restaurang Huberbräu-Stüberl. Vi kommer även att stanna till på bryggeriet i S:t Johann för att köpa med oss av denna underbara öl att ta med hem.

Onsdag eller torsdag åker vi till Maria Alm där vi har ett stort skidsystem med en fantastisk utsikt i dalen och runt omkring. Där brukar vi alltid ha fint väder. Den andra dagen kan det bli ett besök på glaciären Kitzsteinhorn i Kaprun med milsvidd utsikt och stora breda backar.

Av tekniska skäl avslutar vi veckan med att under fredagen åka i Lofer. Där hjälps vi åt att ordna en fantastisk bar i backen (en traditionell sedvänja från Närke), där samtliga tillbehör ingår i resans pris.

IMG_2584Den lokala skidbussen hämtar vid hotellet varje morgon så för den som önskar åka skidor i Lofer flera dagar under veckan så går det bra. Fina längdspår finns i direkt anslutning till hotellet, perfekt för den som vill finslipa på Vasaloppsformen. Skulle det mot förmodan vara dåligt med snö kommer vi att åka till snösäkra platser. Några av deltagarna brukar även passa på tillfället att göra ett besök i Salzburg.

Hemresan påbörjas efter att middagen är avklarad på fredagen och frukost till vägen hem får vi med oss färdig från hotellet. Vi brukar vara hemma framåt sen eftermiddag/kväll på lördagen vecka 8 i Mjölby respektive Örebro.

Anmälan till resan gör Du på sidan för anmälan.

Priset för vuxen är normalt ca 9800 kr och inkluderar då: resa, del i dubbelrum , frukost och fyrarätters middag (exkl. dryck). Plats i rum är begränsad, för att erhålla dessa rum måste Ni bestämma Er snarast. Pris ca 8800 kr.

Rabatt utgår för minderåriga och flerbäddsrum.

Är du redan nu säker på att du vill följa med så betalar du 1000 kr/pers till bankgirokonto 5147-5903. Anmälningsavgiften skall dock betalas senast den 30/9. Avbokar du mellan 30/9 och 30/11 går du miste om anmälningsavgiften. Avbokar du senare tar vi ut en avgift på 3000 kr.

Teckna därför gärna en reseförsäkring kopplad till din hemförsäkring. Bra att ha ifall ni exempelvis blir sjuka och inte kan följa med på resan.

Blir resan överbokad får de som först betalat in anmälningsavgiften följa med. Turordningen går att se på sidan för anmälda.

Hoppas vi ses!

/Simon